Curriculum Vitae

Xandra Mizée (Haarlem, 1963) studeerde in 1988 als zangeres /zangdocente af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Zij zong solorollen in zowel opera, operette, oratorium en liedkunst. Daarnaast werkte ze jaren bij het koor van de Nationale Opera en Kamerkoor Nieuwe Muziek. Met Frank Groothof trad ze als zangeres op in diens familievoorstellingen en begon daar ook als tekstschrijfster.Ook werkte ze als schrijfster en zangeres mee aan Groothofs c.d.’s Carmen, Boris Godunov, Don Giovanni en Koning Arthur.

Sinds 2001 is Xandra Mizée werkzaam als zangdocente aan de gemeentelijke muziekschool Bloemendaal. Ze organiseert sindsdien vele kleinschalige concert-en operaprojecten, die ze alle ook zelf dirigeert en regisseert. Sinds 2011 is ze artistiek leidster van Stichting De Kleine Opera. Zij hertaalde de opera Suor Angelica van Puccini in het Nederlands, die door de Stichting in 2012 op de planken werd gebracht met Francis van Broekhuizen in de titelrol. Hierna volgde in 2013 de opera Dido and Aeneas, eveneens door Mizée in het Nederlands vertaald. In 2015 kwam de opera Costa Concordia tot stand, waarvan ze het libretto met haar zuster, de schrijfster Nicolien Mizee, schreef. In 2017 voerde de stichting ‘De Zaak Mata Hari’ uit, een pastische opera waarvan het libretto door Xandra Mizée is geschreven.  

Zowel directie als regie doet ze altijd zelf. Voor de opera ‘Theatre of the World’ van Louis Andriessen schreef ze een korte tekst. Xandra Mizée organiseert regelmatig themaconcerten, waarbij ze ingaat op de literaire en historische achtergronden van de muziek. Verder dirigeert ze het Adventskoor en het Duin en Kruidkoor.

Sinds een jaar vormt Mizée, samen met Stella Brüggen en Minki Gyles, het regietrio The Weird Sisters, dat afgelopen seizoen de opera Macbeth van Verdi heeft geregisseerd in een productie van VO Belcanto in IJmuiden. In het seizoen 2019-2020 gaan de Weird Sisters bij hetzelfde gezelschap de opera 'Turandot' regisseren.