Xandra Mizée werd geboren en getogen in Haarlem. Zij studeerde zang bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. Na deze opleiding tot mezzo-sopraan zong zij jaren als lid van het Operakoor van de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater. In die periode trad ze ook regelmatig zelf op in kleine ensembles of in solowerken.

Net afgestudeerd en dan een fijne rol als "Stella" in "La fille du Tambour Major" van Jacques Offenbach, bij de geweldige operettevereniging Thalia, Amsterdam. Xandra staat helemaal rechts. [maart 1989]

Zeer moderne, avangardistische muziek zong zij met het 'Koor Nieuwe Muziek' onder leiding van Huub Kerstens. 

Samen met Frank Groothof speelde zij in de voorstellingen van 'Don Giovanni' en 'Koning Arthur'. Ze begon daar ook teksten te schrijven voor Frank's voorstellingen en CD's. Zij werkte ook mee aan het creëren van de CD's die Frank maakte van de opera's 'Carmen' en 'Boris Godunov'.

Aan de Bloemendaalse Muziekschool werkt zij nu al jaren als zangdocente.

Voor een jaarlijkse uitvoering van de muziekschool maakte ze een doorlopende voorstelling met een verhaallijn, de 'Commedia Caprera', welke werd uitgevoerd in het Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Ze kreeg de smaak te pakken en schreef daarna de voorstellingen 'Dansen met Opa', 'Diabolo in Musica', 'Vrouwtje van Stavoren', 'Vrouw Holle', 'De Keizer en de nachtegaal', 'Het meisje met de zwavelstokjes' en 'Nicolaas'. Aanvankelijk werden de voorstellingen geregisseerd door Marelie van Rongen, later nam zij zelf ook de regie voor haar rekening. Altijd heeft zij zelf de volledige directie.

Xandra dirigeert sinds september 2012 het koor van de Advenstkerk in Aerdenhout. Elke maandagavond!Xandra dirigeert het Adventskoor